Monday, March 15, 2010

yaNg 'soMboNg' iTu seLamAt?


salam alaik... huhu.. biasalah.. lumrah hidup sebagai manusia biasa... ada pasang surutnya, ada turun naiknya, ada suka dukanya... sebab itulah hidup memang perlukan cara... dan islam adalah cara hidup yang terbaik..

tetaplah dan terus berpegang teguh... berjalan di atas landasan yang diredhai bukan jalan yang dihampar permaidani merah.. jika jalan sebegitu yang benar-benar disediakan, maka ramailah orang yang turut serta untuk memandu manusia ke arah yang betul... berbanggalah dengan islam kamu.. berbangga kerana kamu islam dan kamu mengikut aturan islam..

saya bangga dengan ISLAM saya!!

ahaha... macam sedih je penulisan untuk kali ini.. baru tersedar.. rupenye memang perasaan dapat mempengaruhi hampir sepenuhnye hasil penulisan.. hihi.. nak buat-buat gembira sebenarnya, tapi tak dapat nak menipu diri sendiri...

emmm... sombong itu apa sebenarnya? memang la sombong ni sebenarnya ada banyak... tapi disebabkan banyak itulah yang membuatkan orang zaman sekarang ni tak dapat nak beza antara sombong dengan menjaga diri..

'' sombong adalah menolak kebenaran dan meremehkan manusia ''
(riwayat Muslim)

dalam dunia ni memang bagus jika dapat bermasyarakat dan beramah mesra dengan sesiapa sahaja.. tapi begitulah.. nak beramah mesra pun ada caranya, ada orang-orang yang tertentu juga..

betul... memang kita nak jaga hati semua orang, tapi jangan sampai meremehkan apa yang Allah suruh.. jadi terbalik terus... ahaha... pergi solat sunat hari raya tak pernah miss, tapi solat yang fardhu tak buat.. tak ke kurang waras kalau macam tu? hahak..

'' dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka tundukkan pandangan mereka, memelihara kehormatan mereka, dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain dari yang nyata (mesti terbuka).... ''
(surah An-Nur 24:31)

haaa... tak ade masalah pasal ni kan? perhiasan tubuh yang nyata tu maksudnye bukan aurat la.. muka dan tapak tangan.. aik.. habis tu? ape kaitan antara ayat ni dengan sombong? ahaha.. adakah penulis dah tiada idea dan mula hendak berkaraoke? hehe.. nak turut serta? mesti lah tak boleh...

oh.. ok, sabar la.. nak kaitkan la ni... hehe.. sebenarnya memang saya tak faham sangat tentang pemikiran manusia-manusia sekarang.. macam.. entah lah.. nak cakap semakin kurang cerdik pun mungkin betul.. perempuan-perempuan yang sudah berumur lebih dari 20 tahun akan disisihkan oleh teman-teman mereka jika masih dara kerana mereka dianggap kolot.. uhha.. memang setakat ini, kebodohan yang inilah paling tidak dapat diterima oleh akal saya.. entah silap dekat mane pun tak tahu la... wayar mane la yang putus agaknye... huhu..

emm... islam itu adalah cara hidup.. jangan buat-buat lupa... perempuan dan lelaki.. batas-batas memang la kena ada.. kalau bebas, habis la dunia... macam jalan raya yang tiada lampu isyarat.. batas yang disediakan adalah untuk memelihara, bukan untuk mengongkong..

huhu.. tolong la fahamkan diri sendiri.. dalam quran suruh tundukkan pandangan.. tapi setakat kita yang biasa-biasa ni, memang kena tundukkan kepala untuk menundukkan pandangan.. dan jangan ingat perempuan je yang kena jaga.. lelaki pun same la.. nabi musa pun takut nak berjalan belakang orang perempuan tau.. aura kuat sangat.. haha..

bila aura kuat, jangan la disalahgunakan aura tu.. kebanyakan perempuan memang suka betul nak menyerlahkan aura masing-masing... arora betul la.. huhu..

dah boleh paham kan? senang je.. kes pandangan-pandangan je.. cuma masalahnye.. ramai yang nak membolehkan apa yang sepatutnye tak boleh.. iye lah.. kalu perempuan ade 5 orang, lelaki ade 4 orang.. mungkin la tak ade ape-ape kalu nak bersembang jika kena tempat dan topiknya.. menyuarat ke, kerja kumpulan ke.. ape-ape lah..

tapi jika kita seorang lelaki dan masa tu kita seorang diri.. jika benar-benar perlu barulah boleh berurusan dengan perempuan.. jangan la bimbang jika ada seorang perempuan yang kita kenal atau tak kenal memanggil kita tapi kita tak meluru ke arahnya.. kita bukan sombong.. tapi kita patut takut akan keadaan yang macam tu.. cukup sekadar senyum dan terus pergi.. jika perempuan itu ada perkara penting.. dia akan mendapatkan kita, dan kadang-kadang walaupun tak penting tetap sahaja perempuan itu mendapatkan kita.. kemudian, atas kreatif sendirilah untuk melarikan diri demi menjaga kehendak ilahi...

menjaga batas itu sangat penting.. tapi seolah-olah dah menjadi kebiasaan.. semua orang suka berpasangan.. dapat meluahkan perasaan.. dapat menyayangi dan disayangi.. lelaki dan perempuan berkawan dah macam tahap lebih dari hubungan adik dengan abang..

payah.. susah.. sebab perkara berpasang-pasangan dah jadi kebiasaan yang membiasakan.. keluarga dapat terima, kawan-kawan menggalakkan.. ilmu diabaikan.. akhirnya jadi tidak terperasan akan dosa yang terbeban.. dan terasa betapa sombongnya insan lain yang menolak fitrah perasaan.. kononnya.. haha.. mengarut betul la orang yang jenis-jenis ingin mencuba ni.. mencuba dan kemudian binasa.. kan sakit.. bukan semua perkara boleh dicuba.. jangan sekali-kali mencuba berbuat dosa...

Ya Allah... jagalah hati-hati kami, dan jagalah agama yang ada pada kami..

hah! katakan pada dunia.. memang! memang kami tidak kisah jika kami ini sombong.. tapi cuma sombong di mata-mata yang celik ketika pejam.. sombong yang menjauhkan diri kami dari buruknya dosa.. kami rela bergelar sombong jika sombong itulah yang membuatkan kami istimewa.. cukup mulia di sisi pencipta... =)

siapa yang benar-benar sombong sebenarnya? huhu.....

1 comment: