Thursday, March 11, 2010

kaMi tiDak perNah taHu..


salam alaik... hahaha.. indahnya satu pertemuan... semakin lama tidak berjumpa, semakin indah dirasakan ketika bertemu kali kedua.. oh... hehehe.. susah nak dapat mood untuk menulis tau.. jadi, bila ada mood, tangkap mood tu.. simpan dalam botol kaca nescafe..

emm... sungguh tidak berdaya rasanya bila kamera tidak berada di tangan.. segala memori hanya terpahat utuh di hati.. tidak dapat untuk diabadikan dalam satu bentuk fizikal untuk dikenang kembali... uhhh... mengarut lagi.. hahaha.. entahlah.. semuanya rasa serba tak kena hari ini.. mungkin kerana terlalu keliru.. tapi keliru sebab apa? mungkin hanya Allah yang tahu...

sungguh.. memang sesungguhnya kita tidak tahu... apa yang telah Allah rancangkan untuk kita.. cuma kadang-kadang kita tertanya-tanya.. adakah perancangan yang Allah bagi itu adalah sebaik-baik perancangan untuk kita? betul la kan? siapa yang mahu kalah dalam mana-mana pertandingan? siapa yang mahu gagal dalam mana-mana peperiksaan?

''Allah tidak semestinya memberi apa yang kamu mahu, tapi Allah memang memberi apa yang kamu perlu''

hehehe... cuma apa-apa yang berlaku.. Allah sangat suka pada orang-orang yang sabar dan orang-orang yang berusaha.. untuk menang kena la banyak berusaha, untuk berjaya pun mesti la kena berusaha..

jarang tapi memang berlaku, orang yang kuat berusaha tapi tidak berjaya.. ataupun orang yang sudah mencuba sehabis daya tapi tetap kalah.. hubungan dengan Allah tidak pula mereka abaikan, tapi Allah menetapkan begitu bagi segelintir kecil yang memang Allah ada perancangan yang lebih baik buat mereka...

sedih.. kecewa.. berputus harap.. walaupun tidak diluahkan, memang hati akan terdetik begitu.. terasa seperti terasing.. terasa diabaikan.. huhuhu..

payah sebenarnya.. payah untuk menempuhi jalan yang sebegitu.. tapi, memang la tetap kena tempuhi.. jangan sesekali berhenti ditengah jalan atau memilih jalan yang lain... sesekali bersedih.. berpalinglah mengadap belakang.. memandang jalan yang telah lama diturap dengan baik.. diturap dengan penuh sabar dan usaha..

ahaha... cakap macam senang je kan? tak alami sendiri memang la tak tahu... tapi realitinya orang yang sebegitu adalah orang-orang yang sangat hebat... Allah tahu mereka mampu melaluinya... Allah mahu mereka tundukkan kepala setelah mereka rasa mereka mampu menggenggam bulan...

semua pun dah tahu rasanya.. yang kita cari sebenarnya bahagia.. ehehe.. sebab tu la ade tertubuhnya hospital bahagia.. orang dekat dalam hospital tu semuanya mencari kebahagiaan.. tapi lebih baik jika kita berjaya dan bahagia.. sangat beruntung manusia yang seperti itu.. cumanya jika berjaya sahaja dan tidak bahagia, hidup akan menjadi serba tak kena..

ahha.. macam ni.. jika kita bahagia sahaja.. 70% telah lengkap dalam hidup.. bahagia dan berjaya akan melengkapkan 100% tentunya... tapi, jika berjaya tapi tidak bahagia.. mungkin hidupnya cuma lengkap 10% atau kurang.. aik.. macam aneh je matematik ni... ahaha.. tapi memang lebih kurang macam ni la...

sebab apa? emm.. bahagia dapat dicapai bila hubungan dengan pencipta terjaga dan melakukan sesuatu bukan kerana terpaksa.. dan bila bahagia dan berjaya.. tentulah berjaya itu dengan usaha, sabar dan cara mendapatkan kejayaan itu adalah cara yang diredhai Allah..

lain pula dengan manusia yang hanya berjaya dalam hidupnya tapi tidak bahagia.. uhha.. boleh bayang sendiri la kan manusia jenis yang macam ni? ramai orang yang macam ni zaman sekarang..

ingat... jangan pernah lupa tau... jika kita mencari bahagia.. jangan terburu-buru mencari kejayaan.. sungguh! Allah sentiasa bersama kita.. memang la Allah pun sentiasa bersama orang yang tak bahagia.. tapi orang yang mengecapi bahagia dalam hidup akan lebih terasa Allah ada bersamanya.. dalam setiap keadaan..

hahaha... dalam pertandingan la contohnya... kita berlatih setiap hari.. tapi jaga aurat, jaga waktu solat.. dalam setiap masa, kita berlatih dalam keadaan kita bersungguh-sungguh tapi tidak mengabaikan apa-apa.. dengan kuasa dan kudrat yang kita ada.. usaha kita seolah-olah memang dah terlampau bagus untuk menjadi juara.. tapi keputusannya tidak dapat dijangka.. kita tidak merangkul gelaran johan itu...

emmm... jadi, adakah johan itu perkara paling penting? hehe.. insyaAllah.. walaupun kalah, tapi tetap bahagia dengan kekalahan itu... sebab kita dah mengalami dengan baik perjalanan yang panjang sebelum pertandingan itu bermula lagi... kita bahagia dengan jalan yang kita telah turap.. cuma Allah mungkin merancang yang lain, yang tidak dapat dijangka oleh semua orang...

''..... boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.''
(Al-Baqarah 2:216)

ahaha... Allah pun dah berfirman macam tu... betul... jadi.. jangan pernah bersangka buruk pada Allah.. sangka baik-baik je, pada Allah dan semua orang... hehe.. moga kita semua akan menjadi orang yang bahagia dan berjaya.. biiznillah... =)


p/s: wuahhh... segala tekanan dah terlepas.. keputusan spm dah diumumkan.. hidup aku mengalir kembali mengikut edaran yang sepatutnya.. hehehe.. aku mahu meluru ke masa depan.. Allah.. bawaku terbang.. =)


No comments:

Post a Comment