Monday, February 1, 2010

kaCa maTa kiTa..


salam alaik.. berjuang dan berkorban demi cinta Allah, suka dan duka suratanNya.. huhuhu... Ya Allah.. kotor betul rasenye hati ini...

''sebahagian manusia memakai kaca mata hitam dan melihat segala sesuatu di hadapannya hitam dengan sebab kaca matanya''

matahari yang bersinar menjadi hitam, bulan menjadi hitam, pakaian yang putih dilihat hitam.. semuanya jadi hitam disebabkan kaca mata hitam itu..

ahaa.. jangan salah faham, bukan nak bercakap pasal kaca mata pun.. cuma, kita sebagai manusia.. adalah amat bahaya jika berprasangka buruk..

huhuhu.. memang hidup tak akan pernah tenang.. tak boleh duduk diam.. ade je perkara bukan-bukan yang masuk ke dalam kotak fikiran.. ada orang yang mengatur rancangan jahat ke atas mereka, para peniaga menipu, para ulama berdusta, para pendakwah menyimpang.. yang betul cumalah diri mereka sendiri..

jadi, untuk memudahkan hidup.. buanglah kaca mata hitam anda.. pakailah kaca mata yang jernih warnanya.. selalu bersangka baik terlebih dahulu..

jika anda seorang mukmin yang benar, mengasihi dan mulia maka manusia di sisi anda mukmin, pengasih, benar dan mulia.. jika anda seorang yang derhaka, berpaling, pemarah dan pendendam.. maka manusia pada pandangan anda adalah orang-orang yang suka membalas dendam dan membuat perhitungan..

huhuhu.. sungguh indah jiwa yang redha yang menyukai kebaikan, memaafkan kesalahan dan melupakan kesilapan orang lain. juga betapa zalimnya diri yang suka berdendam kepada orang lain, melupakan kebaikan, memelihara kesalahan dan merakam kesilapan..

sesungguhnya orang-orang yang zalim itu adalah orang yang sakit.. semoga Allah menyembuhkannya..

''dan apabila aku sakit, maka dialah yang menyembuhkan penyakitku''
(as-syu'araa:80)

p/s: huhuhu... buat lesen satu penyeksaan, kepada yang tiada pangkat dan kedudukan, sama-samalah kita menunggu dengan penuh kesabaran.. walaupun tak main dengan orang atasan, insyaAllah lesen tu dapat disiapkan.. semoga Allah permudahkan.. hahaha...

No comments:

Post a Comment