Sunday, January 24, 2010

mUsuh iTu saTu kePerLuan..


salam alaik..

Ya Allah...
jika ini mimpi..
cepatlah bangkitkan daku...
jika ini khayalan...
cepatlah musnahkannya untukku...
jika ini kelalaian...
luruskanlah diriku...
jika ini satu permulaan...
teguhkanlah hatiku...
jika ini satu ujian...
semoga terhapus sedikit dosaku...
jika ini kemahuanMu...
aku tetap akan berada di jalanMu...

hehehe... hidup tidak pernah sunyi dari ujian dari Allah.. betul kan? maka beruntunglah orang-orang yang sabar dan redha menjalani ujian tersebut.. jika miskin.. ujian Allah adalah mengenai harta.. dan jika sakit, ujian Allah adalah mengenai kesihatan... cukup jelas mesej yang Allah sampaikan... motifnya adalah untuk menguji hamba-hambaNya...

tapi, pentingnya mengenai ujian yang telah Allah berikan adalah mengenai keikhlasan hati... benar.. jika miskin, ramai orang yang dapat bersabar untuk hidup dalam keadaan miskin.. jika sakit, ramai yang dapat bertahan dengan kesakitan itu.. cuma pokoknya... ikhlaskah?

huhuhu... ujian Allah yang jelas nampak yang ianya adalah 'ujian' memang manusia terpaksa laluinya.. kemudian menempuhinya.. akan tetapi, bagaimanakah dengan ujian Allah yang datang dalam keadaan yang bukan dalam bentuk yang jelas?

kekayaan.

kebolehan istimewa.

masa lapang.

ketiadaan musuh.

jika dilihat dari semua segi.. segalanya adalah ujian Allah... kita tidak pernah terlepas dari ujian.. tanya hati.. cepat tanya hati.. sudah bersediakah untuk mengikhlaskan segala ujian dari Allah?? tidak! hati saya memang belum bersedia sepenuhnya.. huhuhu..

'dari permusuhan ada yang mendatangkan manfaat kepadamu dan dari persahabatan ada yang memudaratkan dan menyakitkan' ( Abu At-Tayyib)

mengkagumkan.. ketiadaan musuh juga merupakan ujian Allah.. pernahkah kita sedar? Ya Allah.. sedarkan kami..

aih.. hahaha... keadaan ini bukan alasan untuk kita supaya mencari musuh, tapi mungkin sedikit sebanyak dapat menyedarkan diri kita ini kenapa kita perlu mempunyai musuh, bukan mencari musuh tau..

kenapa kita mempunyai musuh? sebab kita berkelakuan yang tidak disukai oleh orang lain? sebab kita bercakap ikut sedap mulut je? sebab kita terlalu popular? sebab kita terlalu baik? alaaa... memang banyak betul sebab yang boleh menyebabkan kita mempunyai musuh, kadang-kadang jika tidak mempunyai sebab pun orang boleh bermusuh dengan kita...

sebaliknye.. kenapa kita mempunyai kawan? sebab kita disenangi? sebab kita senang untuk membantu? sebab kita bertolak ansur? sebab kita popular? hahaha... untuk mempunyai kawan pun mempunyai terlalu banyak sebab.. tidak ada sebab pun memang boleh buat jadi kawan..

betul kan? tapi yang paling penting kedua-duanya mesti ada.. musuh dan kawan.. cuma bilangan musuh perlulah berkali ganda kurang dari bilangan kawan yang kita ada... peribadi kita bergantung kepada jumlah musuh dan kawan.. jika ramai kawan kita yang memang sentiasa berada di sisi ketika senang atau susah, itu dapat menandakan tahap ukuran peribadi kita.. ramai yang ingin menjadi kawan kita ketika kita senang, tapi jika ketika kita memerlukan.. kawan kita masih setia di sisi.. kita boleh bersyukur dengan Allah terutamanya dan kemudian bersyukur kepada diri kita sendiri..

bersyukur kerana orang lain menghargai diri kita semata-mata kerana kita.. atau bersyukur kerana kesetiaan orang lain dapat membuatkan kita lebih terdorong untuk menjadi lebih baik..

ayya.. merepek ape dari tadi ni? hahaha... tak kisahlah... cuma.. lalainya diriku tanpa musuh.. huhuhu...

jika benar peribadi kita baik.. saat itulah ujian makin bertimpa-timpa.. jika nabi mempunyai akhlak yang sangat unggul.. nabi juga mempunyai musuh yang sangat dasyat... betul kan?

sahabat kadang-kadang memudaratkan dan menyakitkan... huhuhu.. inilah ujian yang paling berat untuk ditempuhi..

''wahh... mung dah la baik, rajin... mesti sume family mung bangge..''

''tak payoh study la.. mung bijok doh, aku gerenti ni...''

''mung mesti kuat bangun tengah malam.. aku macam napok cahaye je bile tengok mung..''

sahabat.. sudah tentu sahabat adalah untuk sering nasihat-menasihati dan lengkap-melengkapi.. cuma kadang-kadang sahabat adalah orang yang sering dapat menimbulkan penyakit hati.. huhuhu.. sakit yang tak dapat diubati oleh doktor, tak dapat juga diubati oleh kawan.. dapat dikurangkan dengan mujahadah.. tapi penawar yang paling mujarab adalah musuh!

dengan peribadi kita, sahabat langsung tidak ada niat untuk mengejek, semuanya diluahkan ikhlas dari hati.. tapi penerimaan kita tidak dapat dijangka.. kita baik, sahabat memuji kita, kita rajin, sahabat mendorong kita, kita hebat, sahabat mengagumi kita.. benar... itulah keikhlasan seorang sahabat.. memberitahu yang sepatutnya dan mencegah yang tidak baik.. kan?

kita lalai.. kita semakin hanyut.. kita dibuai arus yang membelai.. kita hanya akan semakin lemah..

cuba bayangkan keadaan musuh kita.. musuh yang sentiasa mengintai.. musuh yang menanti kita melakukan kesilapan dan musuh yang sengaja membesar-besarkan kesilapan kita.. itulah musuh... sentiasa menjadi penjaga secara tidak langsung...

kita dihina, musuh mengajar kita erti sabar.. kita dipersalahkan, musuh mengajar kita erti tanggungjawab... kita dipukul, musuh menyuruh supaya kita menjadi kuat... kita diejek, musuh hanya mahu kita merendah diri..

kita makin kuat dan musuh pun semakin kuat... kita bersaing dengan musuh.. jika hidup bersama sahabat yang sentiasa beri kita pujian dan pengaguman, nescaya angkuh dan sombonglah kita.. tapi kita juga hidup dalam intaian musuh, musuh memaksa kita untuk merendah diri.. musuh dapat menghancurkan keangkuhan kita, musuh juga dapat memaksa kita sentiasa muhasabah diri..

musuh yang seorang dapat terus melemahkan kita mungkin untuk selama-lamanya.. di situlah perlunya kawan yang berpuluh ratus orang.. untuk membolehkan kita bangkit kembali.. untuk membuatkan musuh hormat kepada kita.. untuk membuatkan kita sedar yang kita sentiasa dalam ujian Allah.. ujian Allah yang memang kita perlu tempuhi dengan cara yang betul..

p/s: hehehe... sekolahku... aku rindukan komen-komen yang membina dari orang yang tidak sependapat denganku, orang yang mencabar kesabaranku.. orang yang suka besarkan kesalahanku.. aku rindukan kalian!! =)

No comments:

Post a Comment