Wednesday, January 6, 2010

peDang iLusi


salam alaik... pernah tengok pokok kelapa? hahaha... kalu ade yang tak kenal pokok kelapa, sila pindah ke planet jupiter dengan segera.. tapi tak tahu la.. mungkin ade yang tak kenal kot.. sebab mase peperiksaan SPM tahun 2008 rasenye.. keluar soalan tentang sabut dan menurut cikgu saye yang menanda kertas soalan SPM, katenye ramai yang tak boleh buat ayat menggunakan perkataan 'sabut' tersebut.. hish.. ade ke orang yang betul-betul tak kenal pokok kelapa atau pokok nyor ini.. emmm.. mungkin la pelajar-pelajar mase tu gopoh sangat kot.. sabut tu sekali tengok macam sangkut ke, takpun bunyinye macam serabut ke, senggugut ke, ceh tak kisah la ape-ape pun.. huhuhu...

haa.. ape yang ade pada pokok berakar serabut tersebut sebenarnya?? orang tua-tua kate, kalu buang air besar bawah pokok ni yang takdop daun sikit pun, cume tinggal batang je.. boleh jadi sewel, mereng, tak betul, tak siuman dan yang seangkatan dengannye.. tak tahu la kebenarannye.. dan tak mahu cube pun.. tambahannye, pokok ni pun bahaya.. ranking yang kedua selepas pokok durian.. hahak.. cube la lepak bawah pokok ni yang tengah lebat berbuah mase tu.. memang tak aman, selalu je tengok-tengok dekat atas.. mane la tahu kot buah-buah yang nak jatuh tu bagi warning dulu.. huhuhu.. tapi jangan la cube, takdop maknenye pun kalu nyawa anda terselamat setelah dihentak buah yang agak-agak keras jugak la tu...

uih.. tak.. bukan.. bukan.. bukan nak sembang pasal hubungan kepala dan kelapa.. hehehe.. cube tengok pokok kelapa betul-betul... hayati kejadian pokok ni.. emmm.. ade batang, ade daun yang panjang-panjang dan lebat serta selari, ade buah, ade pelepah, ade akar, dan... kene ade tanah.. kalu takdop tanah, tak idup la pokok ni.. boleh ke pokok ni gune kaedah hydrophonic? ntah. tatau.. tapi yang logiknye kene ade tanah la dan akhir sekali kene ade graviti dari bumi...

tapi... sebab banyak sangat yang istimewa pasal pokok ni, jadi.. nak sentuh pasal hubungan graviti dengan buah kelapa je.. hehehe... ape kaitannye?? oh.. selain peranan beruk yang digunakan untuk memetik kelapa, cube fikirkan secara semulajadi, jika beruk tiada.. buah yang jatuh ke bumi itu adakah semuanya telah tetap akan jatuh setelah mencapai ketuaannya? tidak!! buah yang jatuh ke bumi itu bercampur-campur.. yang muda dan yang tua..

dah nampak ke sikit-sikit?? hehehe.. jadi, untuk menginsafkan diri.. tengok la buah yang jatuh tu.. macam kita semua la.. kalu Allah dah suruh malaikat izrail on duty untuk ambik nyawa kita hari ni.. hari ni la kita balik kepada Allah.. tak kira tua atau muda.. tak kira masa, tak kira keadaan..

الوقت من ذهب

ade betulnye jugak peribahasa arab ni.. masa itu emas.. sebab, emas mahal, jadi kene la jage baik-baik dan kalu hilang.. rugi la kita beli mahal-mahal.. kan?? hahaha.. macam Allah cakap dalam surah yang pendek dekat bawah ni..

بسم الله الرحمن الرحيم
''demi masa(1)''
''sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian(2)''
''kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar(3)''

hahaha... tapi rase macam tak seronok je nak guna istilah 'emas' dalam mentafsirkan maksud 'kerugian' tersebut..

''masa itu umpama pedang, jika kamu tidak memotongnya, ia akan memotong kamu''

pedang.. al-waktu kassaif.. hehehe.. sebab, dunia sekarang terlalu ramai orang yang kaya-raya, jika kita cakap masa itu emas, mesti la ade orang nak beli.. hahaha.. orang yang terlalu kaya pun mesti tak terasa rugi sangat kalu emas miliknye hilang.. kan??

cube definisikan masa itu sebagai pedang yang berada dekat di hati.. semakin lama semakin pedang itu dekat untuk menikam hati kita.. membunuh sensitiviti, membunuh kebenaran, membunuh kesabaran.. dan... akhirnya membunuh iman..

sensitiviti? ape kaitan sensitiviti dengan masa?? sensitiviti kepada agama.. jika seseorang itu mempunyai sensitiviti yang kuat kepada agamanya yakni Islam, mesti masanya sangat terjaga... kebenaran dan kesabaran adalah perisai kepada hati supaya tidak ditikam, dan apa yang mahu ditikam oleh 'pedang' tersebut adalah sensitiviti dan iman..

solat, puasa, ibadah haji dan hampir semua ibadah-ibadah wajib dan sunat mempunyai waktu-waktu yang spesifik.. hehehe.. bukan suka-suka hati je.. sebab masa itu menunjukkan komitmen, menunjukkan tahap kepatuhan kita.. kan??

semua orang dah tahu sebenarnya realiti mengenai masa... tapi tak kisah lah.. nak cakap jugak.. hehehe.. tak salah rasenye..

semua orang nak berubah.. tapi katenye tak sampai seru.. hahaha.. betul la tu kot.. tapi kita nak menunggu seru ke?? jom.. mari kita same-same cari seru itu.. sebelum diseru mengadap Ilahi.. =)

No comments:

Post a Comment