Friday, February 5, 2010

keteRbataSan.


salam alaik.. kita ada pendapat kita, orang pun ada pendapat sendiri.. cuma yang pentingnya jangan sekali-kali merasa bahawa hanya kita yang betul.. pada akal yang terbatas ini.. kita bukan nabi, kita bukan maksum, kita pun tak dapat wahyu.. cuma pentingnya pendapat yang berbagai-bagai adalah sebagai pencetus kepada minda untuk berfikir..

''berfikir itu pelita hati''

entahlah.. mungkin ramai yang nak sampaikan kebenaran, tapi perkataan yang digunakan kurang sesuai... ataupun memang si pembawa pendapat itu memaksudkan kata-katanya...

saya agak tertekan bila pembawa-pembawa pendapat mengatakan bercinta itu haram.. seolah-olah bercinta itu adalah khas untuk 'bercouple' semata-mata.. mesej yang disampaikan jelas, haram berdua-duaan antara perempuan dan lelaki bukan mahram sebelum berkahwin dan sebagainya mengenai pasangan yang tidak mempunyai sebarang ikatan.. tapi, adakah benar bercinta dan 'bercouple' adalah satu perkara yang sama? tidak! bagi saya tidak!!

setelah berfikir panjang.. saya agak menyokong saudara Hilal Asyraf.. katanya orang yang kita bercinta dengannya adalah orang yang mahu kita bawa ke syurga bersama-sama kita.. macam tu la lebih kurang.. jadi, adakah dengan 'bercouple' dapat membawa pasangan kita ke syurga? huhuhu.. hubungan pun tak halal lagi, hal halal haram tak berapa nak lulus lagi, nak pergi syurga dengan modal ape?

sebab.. jika kita kata bercinta itu sama dengan 'bercouple'.. cinta kita pada Allah? cinta kita pada Rasul Allah? cinta kita pada Ibu Bapa? adakah haram jika saya mengaku saya bercinta dengan Rasul Allah? mengingati baginda setiap saat..

hahaha.. logik jugak kan ramai orang sekarang dah tak ikut sunnah.. sebab bercinta tu haram.. kalu mengingati Rasul Allah setiap masa boleh terjadi zina hati kot.. pemikiran orang zaman moden ni dah advance la kononnye... pandai je cari alasan..

semua orang memang dah sedia maklum rasanya, cuma bila penyampaian sesetengah orang tu yang terlalu anti dengan perkataan cinta kerana beginya cinta itu sama dengan 'couple', mungkin terjadi ruang untuk pengharu biru keadaan memutarbelitkan ayat untuk kepentingan diri sendiri.. yang bertanggungjawab adalah si pemberitahu yang cukup anti dengan 'couple' dan kerana keghairahan untuk menyampaikan sesuatu.. perkataan yang digunakan tidak dipertimbangkan dengan sebaiknya..

''anybody can talk, but just few can speak''

tak same ke maksud 'talk' dengan 'speak'? betul... sebab itulah wujud pepatah macam ni.. sebab percakapan melambangkan intelek kita.. percakapan juga melambangkan peribadi kita.. tapi.. jangan sebab kita ini banyak ilmu sangat, gaya bahasa kita terlalu tinggi... biarlah sesuai.. biarkan mesej yang nak disampaikan itu sampai dan sebolehnya jangan bagi ruang kepada pemutarbelit yang sentiasa mencari kesempatan dan peluang untuk menggunakan ayat yang diberitahu kepadanya untuk kepentingan diri...

tak dinafikan... jika nak suruh bercakap.. orang beragama selain islam pun boleh bercakap mengenai islam.. tapi.. hanya orang islam yang sikit sangat je yang dapat bercakap, menyampaikan, memberi ketenangan dan memberi kefahaman mengenai islam.. paham tak? itulah yang membezakan 'talk' dengan 'speak'..

cuma... yang mengecewakan... bila seseorang itu tak mampu untuk 'speak', cakapnya sedikit sebanyak menunjukkan kedangkalan fikiran dan walaupun begitu, tetap juga nak tegakkan benang yang basah tersebut... menyakitkan hati.. kan? dan yang lagi teruk, jika bercakap dengan kedangkalan fikiran mengenai islam dan menegakkan kata-kata tersebut.. akan menjadi fitnah besar kepada islam..

semua suka bercakap.. tapi fikir kesan kepada pendengar terlebih dahulu.. tidak ada maknanya berkata-kata tapi cuma sekadar untuk dilihat orang lain bahawa kita juga mempunyai kata-kata untuk dilontarkan.. diam itu jauh lebih baik.. biarlah orang tengok kita macam tak responsif dan tak tahu meluahkan pandangan.. itu lebih baik dari bercakap yang membuatkan kita nampak kurang bijak dan bercakap yang menambahkan dosa..

No comments:

Post a Comment