Monday, February 22, 2010

baDan siHat jiWa seLamat.. =)


salam alaik... oh... betapa indahnya hidup bila badan kita sihat.. hehehe.. bila badan sihat, minda jadi cerdas.. darah mengalir dengan baik.. anggota badan berfungsi dengan elok.. hidup menjadi lebih ceria.. dapat menempuh macam-macam dugaan sebagai seorang manusia biasa dan yang paling pentingnya dapat menjaga amanah Allah dengan baik..

emm... bukan lah maknanya jika badan tidak sihat kita tidak dapat menjaga amanah Allah dengan baik.. tapi dengan kekurangan dari segi kesihatan akan membuatkan aktiviti-aktiviti kita lebih terbatas..

tubuh badan kita ni kan cuma Allah bagi pinjam je sekejap.. huhuhu.. mesti tak seronok jika kita pinjam barang kepunyaan orang lain, kemudian kita menghantar balik barang tersebut kepada tuannya dalam keadaan yang tidak seperti kita mula-mula meminjamnya..

uhha.. jadi, macam mana nak pulangkan tubuh badan kita ni kepada Allah sepertimana keadaan kita mula-mula meminjamnya? dulu.. asalnya kita kecik je.. dari tak ade gigi, sekarang dah banyak gigi.. dari pandai senyum-senyum dah jadi pandai bercakap-cakap panjang lebar bersisi-sisi..

hehehe.. bagi ciptaan Allah yang cukup sifat dan lahirnya dalam keadaan sihat sejahtera.. adalah satu tanggungjawab untuk berusaha supaya mengekalkan kesihatan dan semua anugerah yang Allah bagi... macam kita pinjam benih tanaman yang bermutu dari seseorang, kemudian kita menanam la benih tersebut kan? hahaha.. kita jaga tanaman tu dengan baik sebab menjaga amanah.. kita pinjam je benih tu, bukan hak kita.. tapi bila dah tanam, takkan la tanaman tu tak membesar? mesti la benih tu jadi pucuk, kemudian ade batang dan ade daun dan jadi la satu tanaman yang baik...

bila sudah tiba satu tahap yang dikehendaki.. kita pun bagi la tanaman yang kita jaga dengan baik tu kepada tuan benih yang kita pinjam tersebut... bila tanaman tersebut memang elok, mesti tuan benih tu beri upah sikit dekat kita.. hehehe...

dan sebenarnya.. bukan kita nak fokuskan pada tanaman itu.. tapi, penjaga tanaman.. bila tanaman itu baik.. dapat menandakan penjaganya seorang yang sabar.. bila tanaman itu cantik daunnya dari digigit serangga.. maknanya penjaganya seorang yang berwaspada.. bila tanaman itu segar.. penjaganya mesti seorang yang istiqomah menyiramnya pada setiap waktu yang diperlukan..

haa... cuba bayangkan yang tanaman itu adalah tubuh badan dan penjaga tanaman itu adalah roh kita.. dapat bayang tak? tingkatkan imaginasi anda... hehehe...

sebolehnya kita menjaga tubuh badan kita dengan baik supaya amanah yang kita pikul menjadi lebih mudah.. macam ni.. jika tanaman yang kita jaga tu daunnya digigit serangga.. nampak tak cantik la.. disebabkan itu, kita sebagai penjaga melakukan trimming pada daun yang rosak itu.. membuang daun yang rosak dari induknya.. dari segi dalaman tanaman induk itu.. kekurangan daun akan membuatkan proses fotosintesis menjadi kurang efektif dan transpirasi pun mungkin boleh berlaku kot.. sebab kekurangan pada tanaman itu, penjaga perlu menjaga tanaman itu dengan lebih perhatian.. tenaga yang lebih digunakan..

senangnya kita jaga tubuh badan kita ni sebaik mungkin... senang nak cari pendapatan.. selesa nak beribadah... tambah keyakinan diri.. dapat memberi contoh kepada orang lain.. dan menjadi kebanggaan pada agama..

ohho.. ingat tak perlu jaga tubuh badan ke? kita kan nak ikut nabi.. tubuh badan nabi hebat tau.. tak tinggi, tak pendek, tak kurus, tak gemuk, nampak hebat.. susuk tubuh yang menjadi idaman qolbu.. hehehe..

logiknya memang la kita tak dapat tubuh badan macam nabi, tapi kita harapkan kesihatan.. dan untuk sihat kena la bersenam.. bila bersenam sekurang-kurangnya dapat la membentuk tubuh yang dapat berjuang.. tubuh badan yang dapat menggugat keangkuhan musuh-musuh islam..

''ajarilah anak-anak kalian berkuda, memanah dan berenang''
(sahih bukhari dan muslim)

ahaa.. berkuda, memanah dan berenang.. nabi suruh bersenam la tu.. menyihatkan badan.. bila badan sihat, jadi kuat harimau la... seronok bila sihat kan? =)

cuma yang payah sikitnya bila kita nak istiqomah dengan senaman yang kita buat.. hari pertama kita bersenam memang la letih.. rasa nak demam, pening kepala.. macam nampak kerajaan langit dan macam-macam la.. tapi jangan sebab hari pertama yang meletihkan itu membantutkan semangat untuk terus bersenam demi untuk menjaga kesihatan.. kesihatan itu mahal.. nak jaga pun kena la berkorban lebih sikit... kalau kesihatan tu ade jual dekat kfc ke, mcD je, chowkit ke.. memang tak payah bersenam pun.. beli je tiga lori buat stok bila sakit datang di masa hadapan..

mentaliti orang zaman sekarang.. bila dah sakit baru nak cari ubat.. memang la macam tu kan? takkan la bila tak sakit pun nak makan ubat.. uhha.. memang nak cari penyakit la tu... tapi sebolehnya elakkan dari mendapat penyakit...

''mencegah itu lebih baik dari mengubati''

macam orang yang kuat macam superman.. baik la dia elak peluru pistol jika dia mampu.. walaupun tak lut peluru pistol pada badan superman tapi kalau silap haribulan musuh guna peluru kriptonit... saje je si superman dapat sakit.. asalnya dapat mengelak, tapi malas mengelak sebab menjangka tidak memberi kesan..

macam orang la.. pergi dekat hospital.. sepatutnya kena pakai topeng.. bukan topeng masked rider.. tapi topeng untuk mencegah virus-virus h1n1.. tapi, sebab sekarang ni dah ade penawar untuk h1n1 itu kononnya... semua orang pun sanggup terkena virus secara sengaja atau tak sengaja kerana yakin akan keselamatan diri sendiri... uhhu.. adakah diri anda mempunyai karamah setaraf wali Allah? ikhtiar la dulu untuk mengelak dari terkena musibah.. hatta selsema sekalipun..

penawar tidak menjamin kesembuhan wahai insan-insan yang memerlukan tuhan.. tapi penawar itu sebagai peluang kepada insan yang Allah datangkan kepadanya ujian...p/s: hehehe.. mari kita sama-sama berjogging... tingkatkan stamina anda... oh... seronoknya berjogging... =)


No comments:

Post a Comment