Friday, November 25, 2011

caNtikkAn yaNg caNtik


salam alaik.. lama sangat-sangat tak menulis, terpengaruh dengan yang dah lama tak update, ataupun buat-buat sibuk, hehe.. sibuk jugak la kot, kalu nak dibandingkan dengan yang mengadap fecebook 8 jam sehari... tak tau motif kenape mesti buke facebook, macam dah jadi kemestian.. haha.. atas diri masing-masing lah hal yang itu...

fuh... alang-alang dah menulis, tulis je dengan perasaan yang bergerak selari dengan masa yang mengalir, menyesuaikan diri dengan mana-mana keadaan, jernihkan pemikiran dari mana-mana unsur yang mencemarkan, kukuhkan pegangan sedang dalam keadaan terbuka dengan kerosakan.. hidup perlu susah untuk merasai sebuah kesenangan tapi jangan cuba untuk meminta yang susah-susah.. hidupkan sebuah kehidupan.. =)

macam bersastera sangat je rasenye.. hehe.. tak kisah lah... tersentuh sebenarnye, jarang boleh tersentuh ni, tapi kalu dah nak tersentuh, biar je lah.. boleh muhasabah diri sikit-sikit.. fitrah manusia suka pada kebaikan, yakin yang itu, yup, manusia suka buat baik dan orang yang buat baik padanya.. percaya? kalu tak percaya pun sape nak kisah... woha, yang penting itu yang penulis pegang! sampai matahari padam insyaAllah.. =)

sempena tahun baru yang akan menjelang ni.. haa.. baru nak masuk point, dari tadi pusing-pusing macam orang pening.. mase tetap berlalu, tak kire la manusia nak kisah atau tak, mase tetap jalan tak henti-henti, mengalir macam air sirap, air neslo ataupun air jagung mahupun air terjun sekayu..

cuba berkira-kira dengan diri sendiri sebenarnye, hehe... masih lagi mencuba, tapi payah untuk berkira-kira tentang sesuatu yang tak nampak.. huhu..****


pada satu hari yang hening dan damai yang amat sangat, satu kumpulan manusia pergi menjalani ekspedisi memanjat bukit untuk menambah stamina dan memupuk semangat cintakan bukit supaya negara akan lebih dihargai oleh semua lapisan masyarakat?

lalu memanjat la sekalian manusia yang ada ke atas bukit menuju destinasi tertentu, menyepak batu-batan yang ada, bersemangat sekali..

malang tidak berbau, tuah tidak berbunyi.. tidak seperti perut yang berbunyi dapat diisi jika kita tidak dalam keadaan berpuasa..

''aduh''

salah seorang dalam lautan manusia itu mengaduh dengan dasyat sekali..

walaupun mengaduh sebegitu dasyat, manusia itu tetap berjalan menuruni bukit berserta manusia lain setelah sampai ke destinasi yang dituju asalnya...

setelah sampai di bawah bukit, tetap berjalan dan berjalan sehinggalah bunyi seperti dahan pokok duku yang patah kedengaran, seperti lazimnya mana-mana alatan, apabila sampai hadnya akan berlakulah sesuatu yang tidak diingini...

''kraaakkk''

lalu rebahlah menongkat tangan ke tanah menahan kaki yang berbunyi krraaaakk yang dasyat itu...

rupa-rupanya kaki yang berbunyi dasyat itu terkehel entah macam mana semasa dalam perjalanan menuruni bukit tadi..


****

woha!! sungguh tak berbakat dalam membuat cerita, memang tak selera nak sambung, cerita rekaan yang mematikan selera anak-anak kecil untuk menyusu dengan jayanya.. huh.. tapi kira boleh la, cerita setakat untuk menimbulkan motif.. ada motif, boleh la berfikir.. =)

nampak tak motif cerita di atas? haha.. kalu kate nampak memang tipu, karamah la setakat mana pun, jangan cakap banyak.. ni nak bagitau motif la ni.. hehe..

di tahap mana syukur kita? pernah berkira-kira? pernah bayang kita akan sakit dalam kita sedang sihat? kalu ikutkan cerita di atas, memang suka untuk kita dalam keadaan yang sakit mintak pada Allah..

''Ya Allah.. sembuhkan kaki aku ini Ya Allah''

''Bagilah balik daya berjalan pada aku Ya Allah''

memang manusia, tak pernah melihat pada apa yang kita dah ada.. nak yang baru, bila dapat sesuatu yang baru, terdetik ketika itu untuk bersyukur.. baru nak bersyukur.. pernah tak sebelum kaki tu sakit, bersyukur dengan nikmat kekuatan pada kaki? nikmat kesihatan? nikmat tangan? nikmat suara..

tak salah nak mengharapkan sesuatu yang baru.. sungguh, memang jenis manusia, jangan salahkan siapa-siapa, sume same je.. tapi kata HAMKA..

''apa yang kita ada ini harapan kita''

memang kita dah ada kemampuan, boleh sangat nak buat.. memang naskhah Quran banyak hiasi rak-rak buku, tapi nak tunggu ada mp3, boleh dengar Quran tu beralun sendiri, baru boleh baca sedap-sedap.. nak bangun pagi-pagi untuk subuh alarm telefon bimbit macam-macam bunyi, tapi tunggu mak yang gerak.. baru feel nak bangun subuh tu kuat...

satu resolusi untuk menyedarkan diri sendiri sebenarnya... orang yang berusaha memahamkan diri akan paham.. tidak berniat pun untuk marah-marah, tidak ade hasilnye, orang yang mahu kebaikan akan mencari kebaikan walaupun di dalam sebuah keburukan..

kadang-kadang ada sebahagian ulama yang mengatakan maqam syukur adalah lebih tinggi dari sabar.. yup.. sebab dari segi logiknye, bila kita dah terkena musibah, nak buat apa lagi? sabar kepada Allah.. itu pastinya.. tapi sedar atau tidak.. bagi yang menerima ujian Allah dalam bentuk kesenangan, kesihatan, kegeniusan, kekretifan.. segala bentuk yang kita sendiri bangga terhadap diri.. bila kita bersyukur? pernah kita terfikir untuk bersyukur?

memang dah lazim sangat, semua tahu, Allah akan tambahkan nikmat pada orang yang bersyukur dan azab bagi yang tidak bersyukur.. nikmat Allah jika dibilang nescaya tidak akan dapat dibilang.. semua jadi sekadar satu teori yang terpahat kemas di dalam Quran, orang-orang yang cuba memahat teori Quran itu di hati untuk digerakkan sebagai praktikal untuk teladan ramai sangat jarang dan jika dipraktikkan akan dianggap janggal mungkin.. mungkin?

Ya Allah.. masih lagi berkira-kira..

p/s: selamat menghadapi tahun baru hijrah dengan semangat yang baru, azam yang baru, ilmu yang ditambah baru, kesabaran lama yang dibarukan, dan awek baru? huhu.. hijrah itu indah~~ =)

No comments:

Post a Comment